вторник, 2 юни 2009 г.

Свобода

Свободата....свободата която сами си даваме,свободата която ни намира,свободата която поставяме в определени рамки и декорираме по собствените си представи за свобода,която е малко или много култивирана и нагласена по нашия собствен вкус и разбиране за свобода!

Свободата на избор,която или имаме или нямаме в зависимост от това къде сме родени,свободата на обличане,говорене,пътуване-която отново или имаме или нямаме в зависимост от средата в която живеем и режима на управление който властва там!Също така в зависимост от икономическата система в която сме участници с нашите действия и бездействия.

Свободата на мислене,която често сами си определяме,много често определяна и от друг и от други фактори.Свободата на нашето лично пространство където много често не допускаме да навлизат много хора.Свободата на нашите мисли която често ограничаваме в зародиш,или изобщо не развиваме,може би от страх да не полетим толкова високо че никога да не поискаме да се върнем обратно долу,или да се превърнем от чайки във високо кръжещи и бързо прелитащи птици както Джонатан Ливингстън-чайката,който развива скоростта която допуска в главата си и ни показва че можем да бъдем и друго -не само чайки!

Можем да бъдем всичко което поискаме да бъдем,всичко което вярваме че сме.Скоростта на мисълта ни е нашата видима скорост която ни движи в пространството.Тя е духовният ни прогрес който ни помага да развиваме нашите качества и колечества-физически.духовни.мисловни.

Свободата на нашите навици или навиците които отнемат от нашата свобода.Навика е удобство,добре отъпкана пътека по която вървим и вървим отново и отново,до момент в който само вървим механично без да се замисляме за посоката,защото сме минавали хиляди пъти оттам!Посоката е безпосочна!!!!

Колкото се опитваме да избягаме от навика и от това да превърнем живота си в навик,толкова ни е удобно когато вървим по добре отъпканата пътека и не се замисляме много за посоката и местоположението си...Свободата на нашите чувства и свободата на нашата любов.Всичко е свобода и всичко е някаква обвързаност с която свързваме свободата!

Пълна свобода нямаме защото не я допускаме до себе си.Малко хора успяват да бъдат истински свободни и съответно истински щастливи ЗАЩО?защото за тях е напълно просто и логично да разберат СВОБОДАТА СИ!Докато на нас ни изглежда прекалено сложно,или отказваме да приемем че е толкова просто и сами си усложняваме живота.

Съчетанието между вътрешна и външна свобода е рядко срещано по една единствена причина-ние сами отказваме да приемем че сме свободни,и сами дефинираме понятието свобода на базата на условията в които допускаме да попаднем и те неусетно един ден се превръщат в навик!Превръщайки живота в навик и навика в живот ние забравяме за детското любопитство което ни помага да бъдем откриватели и да намираме нови светове-паралелни или коренно различни от този в който живеем.

И така живеейки само в един свят не търсейки и не намирайки нови светове ние остаряваме,защото се влияем прекалено много от времето.От месеците,от дните,от часовете,минутите,секундите,от хубавото или лошото време,от времето в което живеем,от времето което беше,от времето което е,от времето което ще бъде!

Наблягайки повече на миналото и на бъдещето време но не и на сегашното,което може би е най важното!Много спомени от миналото и много планове за бъдещето,но къде остава СЕГА?момента в който живеем.Може би голяма част от нашия живот минава в този паралел минало-бъдеще без настояще!Спомени и планове без особена наслада от малките моменти на мига които в един момент просто спират да се случват.

Колкото повече забравяме за мига и настоящето,толкова повече и те забравят за нас и не ни допускат до себе си.А както казват умните хора живота е миг!!!!!! И когато миговете спрат да съществуват може би спира да съществува и живота.

Може би в един такъв миг ще го разберем,може би ще е прекалено късно да променим нещо може би няма да е,може би ще искаме да променим нещо а може би няма да искаме,може би ще се замислим,може би не и просто ще махнем с ръка и ще продължим нататък.Където и да е това нататък.Накъдето и да води,ако изобщо води нанякъде,може би към последният навик който ще си създадем и ще планираме с прецизност-нашата собствена смърт!-физическата защото мисловната е настъпила отдавна!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар